Foxfire burns and burns

Jag har sett Foxfire. Två gånger faktiskt eftersom det gjorts två filmer. En 1996 och en som kom ut nyss, 2012. Filmerna är baserade på en bok av Joyce Carol Oates och handlar i korta drag om ett gäng tjejer som tröttnar på skiten och bestämmer sig för att ge igen litegrann men  efter att de stulit en bil och gängets ledare Legs hamnar i fängelse faller gänget ihop. Typ. Jag skulle skriva en jämförelse de här två emellan (varsågod Sara :)), men det var ju jättesvårt. Det är två så olika filmer som fokuserar på så olika saker. Men ok. Filmen inspelad 1996 kallas henceforth för Fox1.

Foxfire1996

Fox1, inspelad 1996

Den inspelad 2012 är Fox2.

foxfire1

Fox2, inspelad 2012.

Så håller vi isär dem. Det syns tydligt vem som är ledaren i båda filmerna även om det framställs lite olika.

Där Fox2 börjar med att visa på vänskapen mellan unga flickor känner de inte varandra i Fox1. Legs kryper in i Maddys fönster i båda, men i Fox2 har de djupa vänskapsband knutna redan innan medan. I Fox1 presenteras Legs istället som en onödigt stereotyp bad girl-klyscha. Likt Rikard Wolf i Änglagård kliver Angelina Jolie, kortklippt och truligt putande, in i bild med tunga MC-boots. Hör inte till, hör inte hemma, men tar genast kontroll över situationen och räddar Rita från förnedring i klassrummet. Fox2 skriver inte tittarna på näsan med Legs struliga bakgrund utan det är förståeligt ändå. Hon är ensam, men har ändå en någotsånär stabil grund med sina tjejer, med Foxfire. Hon kan lita på dem och det de gör tillsammans vilar på tilliten dem emellan, en för alla alla för en liksom. I Fox1 är hon the lone ranger, hon dyker upp utan bakgrund eller sammanhang, stannar i ett ödehus och istället för att de befriar varandra så är Legs katalysatorn till deras uppvaknande. Plötsligt dansar de fulla och tatuerar varandra. Och här är en väldigt viktig skillnad mellan de två filmerna: sexualiseringen.

Fox2 skildrar ett gäng som från början känns väldigt unga och förutom ett övergrepp på en av dem från början så handlar det inte om killar. Männen i filmen är förövare eller potentiella offer att lura av pengar men de rör sig i periferin runt tjejernas tillvaro. I Fox1 känns de äldre. Sista året på high school, så 18? Här är männen, eller killarna i allafall, mer närvarande. Filmen börjar med att Maddys helnakna pojkvän springer genom skogen medan hon fotar. De pratar mycket om sex (dock positivt! De ser fram emot det, de vill ha sex, för sig själva, inga jävla oskulder att ”ge bort” utan att de faktiskt vill ligga och att de onanerar medans de väntar på att ligga. I en amerikansk film! Om tonåringar! Om tonåriga TJEJER!) och till skillnad från Fox2 finns här flera namngivna manliga karaktärer som återkommer. I bägge filmerna pryder de sig med tatueringar, en stiliserad flamma att symbolisera gemenskap, den orubbliga aldrig ändande, Foxfire burns and burns. I Fox2 tatuerar de varandra på högra skuldran. Hemma i ett sovrum, med fnitter och smärta. Det är vänskap, allvarliga eder, ett åtagande. I Fox1 sitter tatueringarna på brösten. Det är bara bröst, mjuk musik, levande ljus.

angelinabröst

Nej, riktiga bad girls använder inte bh.

Sen går det helt åt olika håll. Där Fox1 plötsligt är droger och oförstående föräldrar och höstväder och att se längtansfullt mot fjärran efter att Legs dragit är Fox2 politik. Det handlar om samhälle, strukturer, hur makten är fördelad. Legs är inte bara mystisk, dyker upp och drar igen, hon propagerar, försöker tänka hur ett annat samhälle kan se ut. Hon vill leva i sin verklighet och ordnar huset där tjejerna kan bo tillsammans. När hon inser att pengar behövs, när verkligheten kommer och de andra i Foxfire inte verkar särskilt angelägna om att skaffa sig jobb för att försörja varandra sås split i gruppen och sakta men säkert börjar allt gå fel när de väljer metoder i lagens utkant för att skaffa pengar. När Legs väl försvinner så får man i slutet av filmen en ledtråd om var hon drog iochmed ett grynigt foto från någon latinamerikansk kamp i en tidning.

Men ok lite korta drag här då. Fox1 är en plakatartad, schabloniserad film om vänskap mellan tonåriga kvinnor, främst Maddy och Legs. På ingen tid alls blir de själsfränder som står upp mot dem som försöker ge sig på dem tills dess att deras för två veckor sen okända ledare drar och lämnar dem ensamma med varsin tatuering på bröstet.

Fox2 är en (trots scenerna där de medelst kvinnlig list lurar män på pengar) avsexualiserad film om kvinnlig vänskap, främst Maddy och Legs, där de försöker skapa en annan slags verklighet för sig själva men de är för olika för att de ska kunna arbeta tillsammans och gruppen går sönder inifrån. Deras ledare försvinner och efter det sprids de, med varsin tatuering på ryggen.

Båda filmerna avslutas på ett våldsamt vis genom att en man skjuts, i Fox1 är det pappan till en av tjejerna i gruppen, Goldie. I Fox2 är han istället en rik man de kidnappat för att få ut pengar. I ingetdera av fallen lyckas detta utan det är istället dödsstöten för Foxfire som efter sina löften och eder om systerskap och evig vänskap i bägge filmerna upplöses och alla går varsin väg.

Om det inte hittills framkommit var jag inte jätteförtjust i Fox1 medan jag däremot gillade Fox2. Fox1 är nästan en timme kortare så en hel del story och byggande av karaktärer är med i Fox2 som inte fått plats här och kanske hade filmen blivit bättre om den haft mer tid på sig eller så kanske den dåliga adapteringen av grundstoryn hade synts igenom ännu mer. Svårt att säga.

Detta inlägg publicerades i Film, Populärkultur och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s