När en är sjuk har en tid att titta på film

Jag har varit sjuk så de senaste dagarna har varit netflix-fest. Visste ni att de hade en ”Gay & lesbisk”-kategori? För det första: Varför behöver detta vara en egen kategori? För att ”vanliga” människor inte ska råka titta på en film om två tjejer eller va?! Det är inte som att alla filmer om två tjejer som blir kära i varandra handlar om samma sak. Plötsligt får vi en underkategori med så skilda titlar som ”Brokeback Mountain”,  ”Another Gay Movie” och även ”Tillsammans.” Det blir bara ihopbuntat på ett väldigt spretigt vis tillsammans med dokumentärer om lesbiska par som vill skaffa barn och homofobiska ”komedier”. Samt även för det andra: sen när är lesbiska inte gay? Varför särskiljs det? Är tjejer och killar olika sorters homosexuella eller vad är grejen här?

Anyway. Bläddrade igenom och såg två filmer som jag vill rekommendera.

1. Mädchen in Uniform.

schneider-palmer-uniform

Låter ju väldigt dramatiskt och sådär och det är det också. Unga Manuela von Meinhardis, vars föräldrar just dött, blir av sin faster (eller moster? Alltid svårt med Aunt) inskriven på en strikt flickskola. Uppenbart lost blir hon kär i sin lärare Fräulein von Bernburg, vilket inte ses med blida ögon på 1910-talet. Filmen från 1958 är en remake, originalet kom 1931. jag blev ändå förvånad över hur pass frispråkigt det var rörande tjejernas relationer till varandra, hur de pratade om hur de blir kära i varandra, i sina lärare.

2. Christopher and his kind.

christopjer

Författaren Christopher Isherwood åker på inrådan av sin kompis W.H. Auden till Berlin för att ragga på snygga killar. Alla ser ut som tanigare versioner av Tom of Finland-grabbarna  och Christopher (Matt Smith) är storögt och naivt förtjust i sitt nya liv. Men det är Tyskland på 30-talet och det blir mer förföljelse och bokbål än sex tillslut. Att se Matt Smith i en roll där han har sex och raggar på karlar blir lite av en kulturkrock för en Doctor Who-fangirl men han klär väldigt bra i brittiskt 30-talsmode iallafall.

Trevliga filmer. 90 minuter vardera. Utöver detta? Mer Doctor Who, lite Star Trek samt Conan the Barbarian. Den förtjänar nog ett helt eget inlägg men alltså…han knockar en kamel med ett knytnävsslag och biter ihjäl en gam. Så atte….

 

Detta inlägg publicerades i Film och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s