50 shades of cringeworthy litteratur

Min karl och jag bestämde oss förra veckan att starta en tvåmannabokcirkel. Första boken, ni vet den där alla pratar om.

Ja, precis den. Har läst en hel del om den innan. Massvis faktiskt. Har jag inte sabbat den nu då? Nej, alltså jag är en sån person som kan sitta i timtals och läsa recensioner, analyser, texter om filmer, böcker och annat jag senare ska uppleva. Den gemensamma nämnaren för alla de litteraturkritiker, sexbloggar, bdsm-utövare, vanliga människor m.fl. som läst den verkar vara att shit den är jättedålig men har ändå lästs av över 30 miljoner personer. Eller ja, kvinnor mest vad det verkar. Varför då? Är det för att det nu är legitimt för kvinnor att göra något som det enligt de heteronormativt maskulina samhällsstrukturerna varit ok att göra i evigheters, nämligen att porra till det? Fortfarande är det lite skämmigt som kvinna att säga att jorå, porr är rätt hett och jag kan bli kåt av det. Det är något som ska lämnas till männen, typ. Men så kom detta och plötsligt är det helt ok för kvinnor att hetta till vardagen medelst fiktiva hjälpmedel. 50 shades of Grey. Mummy porn. Man har inte ens beslöjat det genom att kalla det en historisk skildring av cro-magnonfolket.

Nu ska jag läsa den. Jag förväntar mig inte att bli enormt kåt av sexbeskrivningarna. Det brukar behövas lite mer än så, men man ska aldrig säga aldrig. Har ju trots allt inte kommit så långt i boken än. Vad som slår mig? Jo, tackar som frågar. Språket. Det är som att läsa typ Shanti Roneys bortglömda högstadieuppsatser. Redan efter ca 30 sidor har jag noterat och stört mig på upprepningar i språket som i författarens huvud antagligen lät dramatiska när hon läste dem för sig själv men som blir orealistiskt och fånigt i kontexten. Jag liksom gnyr lite av skämskuddighet inombords av hur hon introducerar detta enigma, den oerhört karismatiska mångmiljardär med kontrollbehov som vid 27 års ålder har 40 000 anställda och naturligtvis är oerhört stilig. Och jag har inte ens kommit till antydan om sexscen än. Det ska bli intressant (jo!) att läsa resten.

Det kommer mera.

Detta inlägg publicerades i Bokcirkel, Sex och samlevnad och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s