RFSU och sexmonopolet

Ska vi prata om Leg Psykolog Alf B Svenssons debattartikel i GP idag? Jag tycker det. För dem som inte läst den, så finns den här. http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1040561-avskaffa-rfsu-s-sexmonopol-i-skolan

Alf B Svensson är orolig för klimatet i våra svenska skolor. Närmare bestämt det sexuella klimatet. För ett par år sen kom RFSU ut med film och tillhörande handledning som handlar om sex, riktad mot svenska skolor, menad att användas i undervisning i sex- och samlevnad. Den heter Sex på kartan. Det är en drygt halvtimme lång tecknad film som i stora drag går ut på att en grupp elever stannar kvar efter ordinare lektionstid för läxläsning, men deras läxläsningstillfälle utvecklas till ett öppenhjärtigt snack om sex. Se den! Jag är inte helt inne på den skånska berättaren, men jag gillar den!

Image

Bild från filmen ”Sex på kartan”, utgiven av RFSU.

Jag har sett filmen och använt den i skolsammanhang. Den är ganska rolig, fnissig och förklarar rätt bra och tydligt mycket av det som händer när man är tonåring (eller för all del vuxen). När jag jobbade som lärare använde vi denna film som en utgångspunkt för den SOS-vecka vi hade med elever i årskurs åtta och nio. Enter Alf B Svensson. Alf skriver en debattartikel där han luftar sin oro över att RFSU helt har monopol på den syn på sex som presenteras i svenska skolor. Enligt Alf handlar det om en väldigt ensidig syn på sex där…

Våra 14-15 åringar får lära sig att ha sex på minst tjugo olika sätt. Men inget om hur man vårdar och fördjupar en kärleksrelation. Lärarna bör över huvud taget inte prata om kärlek.

Alf går vidare och berättar att i jakten på individens frihet är RFSU ansvariga för att killar som genomför gruppvåldtäkter för alltid kommer att hävda att tjejen var med på det då lärare inte får nämna att tjejer inte vill ha gruppsex (för att inte inkräkta på individens valfrihet) och att det är fel att ha sex med flera, eftersom man inte får ut något av de sexuella erfarenheterna på samma vis som man skulle ha en fördjupad relation med bara en person.

Eleverna får inte heller veta att ju fler de har sex med desto mindre får de ut av det.

Lärare är alltså inte tänkade individer med förnuft utan något slags dockor som utan att reflektera mekaniserat återger det som Alf B Svensson tror är RFSU:s budskap. De tillochmed går så långt som att de undanhåller viktig kunskap, om vi får tro citatet ovan. Han går vidare med att berätta att det även är RFSU:s fel att förhållande spricker, att skilsmässor ökar och att barntryggheten raseras i takt med att de lärare som månglar ut RFSU:s budskap håller sig värdeneutrala i fråga om otrohet och att elever därför kommer att tro att det är helt ok att vara otrogen. Det fokus på känslor som Alf B Svensson vill åt i undervisningen saknas helt och hållet och det enda våra barn får lära sig är hur sperma smakar eller hur man rullar på kondomer, eftersom det är det budskap som sanktionerats av RFSU och detta är det enda som undervisas om på detta område.

Ska vi i skolan inte bara ta upp snoppstorlekens betydelse, hur sperma smakar, lära ut hur man onanerar och rullar kondomer på gurkor eller kvastskaft kan inte RFSU ha monopol på undervisningen.”

Min fråga till Alf B Svensson är när han sist var ute i en svensk skola och deltog i undervisningen kring sex och samlevnad. När träffade Alf B Svensson sist en svensk tonåring? När pratade han med dem om sex, om samlevnad, om deras syn på världen och vad de vill prata om i skolan? När jag läste debattartikeln fick jag stora vibbar av Ted Borg, den av Varanteatern påhittade fiktiva historiker som i all han läste såg sex och porr. Egyptens pyramider? Stjärtvibrator. Regalskeppet Vasa? Skådeplats för orgier. Lika lite som historien enbart är fylld med porr (don’t get me wrong here, det är mycket porr och sex i historien) så är den svenska sex- och samlevnadsundervisningen enbart fylld av RFSU:s ensidiga känslolösa sexagenda. Alf B Svensson har verkat missa att materialet är ett material att utgå från, det är något att använda som diskussionsunderlag.

Hur många skolor har han varit i där filmen ”Sex på kartan” har varit det enda som visats för eleverna och sen får de gå hem för dagen, men nyvunnen kunskap om hur man onanerar eller hur man rullar på kondomer på en gurka? För att ta ett exempel från skolan där jag jobbade så använde vi den som utgångspunkt. Eleverna fick se filmen och på den följde en vecka av diskussionsgrupper, workshops, studiebesök, värderingsövningar, information och analys. Naturligtvis handlade det om könssjukdomar och hur man rullar på en kondom eftersom det måste läras ut. Det kanske kommer pratas om onani eftersom det är en viktig del av den egna sexualiteten och det kommer definitivt pratas om HBT-frågor, måhända tillochmed utan den dragshow som Alf B Svensson raljerande skriver om att lärarana kommer sätta upp för att HBT-eleverna ska känna sig hemma. MEN, det stora men här. Den springande punkten så att säga. Det kommer pratas om annat. Jag skulle vilja att Alf B Svensson tar kontakt med några högstadieskolor och faktiskt besöker dem när det är dags för sex- och samlevnadsundervisning för att själv se att han har fel i sin grundtanke i debattartikeln.

Den sexfixerade verklighet i skolvärlden där allt handlar om att lära sig olika sexställningar och att lära sig hur sperma smakar existerar inte, den verklighet där RFSU:s ord är lag och lärare aldrig avviker från detta, genom att undvika ämnen såsom ”kärlek”, den existerar inte. Jag skulle kunna använda ord som världsfrånvänd och orimlig verklighetsförankring.

Alf B Svensson verkar, för att återigen ta upp Ted Borg, inte se något glapp mellan historien och framtiden. Det är en massa…porr.

Och bara för att ingen ska få för sig något annat: jag gillar RFSU. Tycker de är toppen. De har gjort väldigt mycket för att kunskap och information om sex och samlevnad ska nå ut i det svenska samhället, utan moraliserande pekpinnar eller skämskuddar. De behövs och deras material är väldigt bra. När jag ovan har skrivit saker som kan tolkas som kritiska mot RFSU:s hållning gentemot synen på sex har jag skrivit det utifrån hur jag tolkar att Alf B Svensson ser på det.

Detta inlägg publicerades i Sex och samlevnad och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till RFSU och sexmonopolet

  1. Bengt skriver:

    Jag skriver under Alf B Svensson artikel till 100% !
    RFSU uppmuntrar, uppmanar och underlättar ett lösaktigt promiskuöst leverne med många och tillfälliga sexuella kontakter under vilka premisser och omständigheter som helst! Ett leverne som förutsätter en fri tillgång till snabba, smärtfria och bekymmerslösa(?) aborter ad libitum..!

  2. isalu507 skriver:

    Hej Bengt! Hur många ungdomar känner du som har detta lösaktiga promiskuösa leverne som du beskriver? Ungdomar kommer alltid att ha sex, vare sig du anser det vara omoraliskt eller inte. RFSU:s uppmuntran till lösaktigt leverne verkar dock inte ha den stora inverkan som du tror då tonårsaborter tvärtom har minskat de senaste tio åren. http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2012maj/tonarsaborternafortsatterattminska
    Tack för att du deltog med din åsikt och välkommen tillbaka en annan dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s